Morski zakladi in aktivnosti na plaži

September 08, 2014

V večini smo imeli zelo toplo in vroče vreme, vendar takrat nisem toliko fotografirala, saj smo se takrat po večini bolj kopali, ko pa je bilo vreme po neurju vetrovno in malo bolj hladno, smo to izkoristili za pohajkovanja :)

Med kamenčki na plaži se najde toliko zanimivih stvari za otroške oči, cel kup pravih malih morskih zakladov. Na obalo smo prišli pogledat po neurju, takrat morje naplavi še več stvari kot ob mirnem vremenu. Razburkano morje jih odtrga z morskega dna, valovi pa jih naplavijo na obalo. Vsak predmet ima svojo zgodbo!Sprehodili smo se po plaži in brskali med kamenčki.


Za namen iskanja morskih zakladov sem pred morjem hčerkici in njeni prijateljici sešila majhni vrečki. Takole jo je nosila naokrog...


In vanjo vsak dan nabirala predmete, ki so ji bili zanimivi. Školjke, kamenčke, polže, breskove peške...


Kose naplavljenega lesa...


In koščke lesa prav posebnih oblik :)Na plaži je bilo nekaj, še od zimskega neurja podrtih borovih dreves. Lepi mali storži so ležali naokrog.


Vsakič, ko smo se vrnili iz sprehoda, smo vsebino vrečke stresli ven in pogledali, kaj smo našli. Tokrat so bili to kamenčki posebnih oblik in barv, kamenčki z luknjicami, našli smo kose in koščke lesa, breskovo peško, 'solzico' - od morja zlizano steklo v obliki kapljice, ostanek morske pozidonije, rastline ki raste pod vodo in majhno morsko spužvo. Vsakič smo svoj 'plen' takole razgrnili, pogledali in na koncu smo vse naše zaklade pospravili v torbo za domov. Rajši ne govorim, kako težka je bila na koncu :)


Vsako jutro smo se zbudili zgodaj in šli raziskovat obalo. Naokoli je bilo cel kup zalivov, v vsakem zalivčku pa je bila obala malo drugačna. Ponekod je bilo drobno kamenje, ponekod gladki okrogli kamenčki, nekje so bile ostre čeri, nekje gladke skale, nekje majhni zalivčki in nekje visoki kupi posušene morske trave.Opazovali smo ladje, ki so plule v daljavi.


Takole je naša malčica uporabila svoj čevelj kot lopatko na obali z drobnimi kamenčki in se igrala s peskom. Čevljev pravzaprav skoraj nič ni nosila, ker je vseskozi hotela biti bosa. Tudi sandale za v vodo sem ji kupila, ki jih prav tako ni hotela nositi. 


Ob plimi morje pokrije skale, ko pa morje odide, nastane oseka. V času oseke se pokaže nov svet. Vlažen pesek, mokro kamenje, sluzaste skale, mokre preproge alg. Ob oseki smo opazovali obalo, kjer so med skalami ostale luže morja. Te luže so zelo zanimive. V njih se skriva morje v malem. Tule smo opazovali kozice, ki so nam prišle grizljati odmrle delce kože.


Hčerkica je našla okamenele školjke


in jih dolgo opazovala, tipala s prsti...


Med skalami smo iskali rakovice


in gledali, kako so prilezle iz svojih skrivališč


Plaža polna ogromnih kupov posušene morske trave


po katerih je naša malčica najrajši bosa hodila in norela.


Turkizno morje


Tule je naša malčica z mrežico 'lovila ribe'


Neurje je čez noč podrlo trhel bor. 


Vetrovno vreme je bilo kot nalašč za spuščanje zmaja! :)Iskanje morskih dateljnov v skali. To so ene tistih školjk, ki delajo luknje v kamen. Ko školjke ni več, ostane v kamnu luknja :)V morju smo opazili tudi majhno meduzo


Mravljišča v luknjicah na tlehMoj dragi je nasekal nekaj manjših vej podrtega bora. Tole je bil čisti parfumski koncentrat :) Postavila sva jih k postelji, da je lepo dišalo. Iz obmorskega bora pridelujejo eterično olje.
Obmorski bor imata tudi zdravilne učinke - dober je za pomoč pri izkašljevanju, pri vnetju sinusov in bolezni dihal. Odpravlja utrujenost in stres, pomaga zdraviti vnetja sečil. Obnavlja, krepi, čisti kožo, poživlja, odličen je za obkladke in masaže, poživlja krvni obtok, preganja utrujenost.


Na obali najdemo veliko divjih rastlin. Veliko jih je užitnih. Preizkusili smo jih več, a tokrat nas je prevzel osočnik. Je neverjetno okusna slanuša, ki smo jo našli na močvirnem delu obale. Raste ob morju in tule ga je bilo v izobilju. Včasih so ga prodajali na primorskih tržnicah, kakšna škoda, da takih stvari ne vidiš več. Divje rastline po vsebnosti zdravilnih snovi zlahka povozijo gojene rastline.
Osočnik izpulimo s koreninami vred in ga takoj operemo v morju, da odstranimo pesek in mulj. Pred pripravo se odstrani korenine. V zaprti posodi v hladilniku se dobro ohrani več dni ali tednov. Odličen naj bi bil za vlaganje v kis ali za zamrzovanje.  Odtajanega se skuha in uporablja enako kot kuhanega svežega.


Naše rastišče osočnika:


Pripravili smo ga na čisto preprost način. Pokuhali in nato zmešali z malo popraženega česna. Zraven še malo popečene slanine in to je to! :) Tule pa smo ga jedli ob rizi biziju in je pripravljen na najbolj preprost možen način - pokuhan in nato še na hitro malo v ponvi na olivnem olju :) 


Še ena pogruntavščina naše malčice :) Igrala se je z zastavicami na zobotrebcih, jih prinesla na plažo in pikala v tla. Pred tem pa je, ko smo jedli pečen krompir, pikala te iste zastavice v krompirčke, delala ladjice in pela barčica po morju plava :)


Paličnjak


Opazovanje škorpijona


Metulji na ostankih sadja za kokoši


Kokoši sredi oljčnika


Daš otroku na plaži žličko in on se par ur sam z njo zabava :)


In kakšen je okus? ''Ekh!'' :)

Morda ti bo všeč še

0 comments

Smo tudi na Facebooku :)