Naši Velikonočni prazniki - 10 idej za aktivnosti z otrokom

April 08, 2015

Strnila sem opis naših velikonočnih praznikov, ki so malce manj tradicionalni, so pa kljub temu bili prijetni, hkrati pa morda kdo dobi kakšno idejo za naslednje praznike. Vse ideje so primerne za aktivno preživljanje časa z otrokom.

1. Ogled kokošnjaka - Kokoške so naši malčici zelo zanimive, lepe sončne dni pa smo izkoristili za obisk pri njih. V skledo smo zbrali ostanke zelenjave in sadja, koščke kruha in odnesli malico kokoškam. Vmes smo hčerkici spet razložili, od kod pridejo jajca, ki jih bomo doma barvali, videla je kokošje gnezdo, piščance, petelina in skupaj smo poiskali tudi kakšno jajce.


2. Ogled mlake in hranjenje rac in labodov - Odpravili smo se na sprehod k bližnji mlaki in smo bili pozorni na življenje v njej. So morda žabe že odložile kak mrest? Včasih lahko v takem času že vidimo gnezda kakšne divje ptice, race mlakarice lahko začnejo nesti jajca že zelo zgodaj, tudi februarja, ponavadi pa v marcu ali aprilu. Morda pa lahko vidimo tudi že kakšne mlade ptice. Hčerkici smo razložili, katere živali vse nesejo jajca. To niso samo ptice, so tudi žabe, kače, ribe ipd. Le da so njihova jajca malo drugačna kot jajca kokoši. 


Hčerkica je s sabo prinesla ostanke kruha, ki jih je z veseljem metala pticam


...in ptice so z veseljem jedle kruh3. Obisk knjižnice - Skupaj smo obiskali knjižnico in naša malčica je poiskala otroško knjigo na temo pomladi. Midva odrasla pa sva poiskala knjigo s fotografijami iz narave v pomladanskem času. S hčerkico lahko te knjige skupaj doma pregledujemo in se pogovarjamo, kaj živali in ljudje počnemo v pomladanskem času. Najbolj aktualna je bila tokrat knjiga Spomladanski živ žav (Rotraut Susanne Berner) založbe Didakta.


4. Delo pri hiši - Pri spomladanskem čiščenju lahko pomaga tudi otroška roka. 3 letnik lahko pomaga pri brisanju prahu, sesanju oz. pometanju, čiščenju oken, zlaganju in obešanju perila, dajanju smeti v koš, pospravljanju igrač, zunaj pa pri urejanju okolice - pospravljanju vej, kamenja, listja, pobiranju smeti, zalivanju vrta in puljenju plevela, čiščenju avtomobila, pri skrbi za hišne ljubljenčke itd.

5. Nabiranje spomladanskih rastlinic - Regrat in čemaž sta že nekaj časa zunaj. Namesto, da smo kupovali solato, smo se večkrat odpravili na sprehod in ob robu travnika nabrali sestavine za kosilo. :) Enkrat kot solata, drugič kot dodatek h krompirju, tretjič kot čemažev namaz za zajtrk...6. Peka domačih dobrot - vsako leto se pečejo predvsem tradicionalne dobrote, letos pa smo se odločili tudi za malce manj tradicionalne jedi, med drugim marmorni kolač...


pice in čolničke z olivami, ki jih je takole izdelovala naša mala kuharica. Žal nisem pravočasno poslikala končnih izdelkov, bili pa so prav posrečeni in domislila si jih je sama - v testo je zavijala olive in to smo spekli :)


7. Ustvarjanje - Takole smo barvali jajčka lansko leto, letos pa smo izbrali način barvanja, pri katerem je hčerkica lahko kar najbolj sodelovala. Uporabili smo samo nekaj voščenk v prijaznih barvah in na vročih trdo kuhanih jajcih so nastale prave male umetnine :)


8. Iskanje ptičjih hišic in ptičjih gnezd - Tudi letošnje leto smo ta čas izkoristili za iskanje ptičjih gnezdišč. ''Divjih'' gnezd še nismo opazili, zaradi vetra je bila tudi naša koncentracija bolj slaba, kljub temu pa smo opazili nekaj valilnic na drevesih


9. Kosilo na prostem - Takole se nam je prileglo kosilo, ki smo ga za spremembo pojedli kar zunaj na zraku :)


10. Knjiga - Za konec pa še knjiga, ki jo s hčerkico večkrat pogledava že zaradi velike količine živopisanih fotografij narave, pa tudi vsebinsko je zanimiva in zelo navdihujoča. Za vsak datum v letu ponuja idejo ekološkega načina življenja in varovanja narave, zraven pa prikazuje čudovite fotografije naravnih lepot. 


Morda ti bo všeč še

0 comments

Smo tudi na Facebooku :)