Nočni sprehodi

September 17, 2014


Najbrž tale slika ne pove ravno tisoč besed. :) Le kaj je s temi lučkami?  

Te tri lučke smo mi. Ponoči. Vsak s svojo lučko v roki smo se toplo oblekli in odšli ven - gledat noč. 

 Takole smo naredili že večkrat. Ko sem bila jaz še majhna, nas je oče ob koncih tedna, ki smo jih 
preživljali na našem vikendu v naravi, ravno tako spravil ven iz hiše in šli smo v gozd. Ponoči. V temi. S seboj smo vzeli kruh in termovko toplega čaja. S sabo smo imeli tudi odejo, svetilke in videokamero. 

Moj oče je dobro poznal gozdove in točno je vedel, kje se skrivajo polšja bivališča. Globoko v gozdu smo se ustavili in na tla pogrnili odejo. Usedli smo se nanjo in čakali. Ugasnili smo svetilke in oče je začel snemati naravo z nočno kamero. Imamo zares veliko posnetkov polhovih nočnih sprehodov in gozdnega dogajanja ponoči.

Z našo malčico sva se že večkrat takole odpravila ven ponoči. Dokler je bila še bolj majhna, sva jo zvečer uspavala tako, da sva jo dala v voziček in šla z njim v temi na sprehod. Zdaj, ko je pa večja, gremo včasih na nočni sprehod skupaj. 

Nočni sprehod je zelo zanimiv. Ko sonce zaide, se narava umiri. V miru lahko otrok občuduje svetlobo, ki je drugačna kot podnevi. Ponoči iz svojih skrivališč prilezejo najrazličnejše živali, ki jih podnevi ne srečaš. Nekatere žuželke, polži in živali, ki se z njimi prehranjujejo. Žabe, ježi, lisice, sove, polhi, miši, kune in druge nočne živali. Vse to je otroku zelo zanimivo, prav tako pa so zanimivi zvoki ponoči, ko slišiš skovikanje sove, oglašanje žuželk, regljanje žab itd. 

Za sprehode ponoči so nujna topla oblačila, saj je ponoči veliko bolj hladno. Mi vzamemo vedno s sabo tudi kaj za pod zob, pijačo in seveda majhne svetilke. Naša malčica zelo rada nosi svojo svetilko. Z njo sveti naokoli, opazuje svetlobo in se z njo počuti varnejše. :)

Morda ti bo všeč še

0 comments

Smo tudi na Facebooku :)